Project Advent en Kerst 2013

Dit jaar staan voor de adventsperiode de vrouwen uit de geslachtslijst van Jezus, zoals Matteüs die heeft opgetekend, centraal. Een geslachtslijst, zoals Matteüs die geeft, is een lijst van verwekkingen, zoals die ook in het Eerste of Oude Testament regelmatig voorkomt. Gebruikelijk loopt zo’n lijst via de mannen, de verwekkers. Dat er in de lijst van Matteüs vrouwen voorkomen, geeft dan ook een verrassende wending. Het gewone wordt hier doorbroken. Niet alleen door het feit dat er vrouwen genoemd worden, maar ook door deze specifieke vrouwen. Ze hebben lef, durven over bestaande grenzen heen te stappen – letterlijk en figuurlijk. Tegelijkertijd zijn ze menselijk en praktisch. Ze doen wat gedaan moet worden: leven doorgeven, en daarmee toekomst mogelijk maken, toekomst afdwingen soms. De geslachtslijst van Matteüs neemt de historische lijn die uitkomt bij Jozef, de man van Maria. Daaraan voegt hij een nieuwe lijn toe, waar hij schrijft dat Maria zwanger is uit de Heilige Geest. In Maria komen de historische geslachtslijn en de lijn van de Eeuwige die werkt in de geschiedenis van mensen, samen. Zo krijgt zij, als moeder van Jezus een heel bijzondere plaats in deze lijst.

De projectverbeelding: Snoeren en kettingen
In deze adventsperiode en met Kerst staan dus vijf vrouwen uit de geslachtslijst van Jezus centraal. Het project voor Advent en Kerst dat uitgaat van de verhalen over deze vrouwen heeft als titel 'Toekomstlied' , want elke vrouw draagt op haar eigen wijze bij aan het mogelijk maken van toekomst voor het volk. Een toekomst die soms op een onverwachte manier geboren wordt. Elke vrouw is als een kraal aan een ketting, een strofe in een lied. In dit project is niet zomaar gekozen voor het beeld van een draad, een ketting, met daaraan kralen. Niet alleen staan ze voor de familielijn, de geslachtslijn, waaruit uiteindelijk Jezus werd geboren, maar ze staan ook voor vrouwen die weven en spinnen, voor de draad van het leven.In het snoer van de geslachtslijst, zijn Tamar, Rachab, Ruth en Batseba bijzondere, glanzende kralen. In veel tradities maken mensen gebruik van gebedssnoeren als steun bij het reciteren van gebeden. De kralenkettingen die een centrale rol spelen in dit project verwijzen ook daar naar. De verhalen van geloof en leven van al deze mensen, van deze vrouwen in het bijzonder, zijn een inspirerende herinnering en een blijvende steun in ons leven. Een uitdaging om lef te hebben, over grenzen heen te gaan en steeds opnieuw wegen van toekomst te gaan.

Met kerst hebben we het kerstspel 'Toekomst geboren' waarin alle vrouwen nog één keer aan het woord komen. De kinderen delen kralen uit aan de gemeenteleden die zij aan een koord rijgen. Dit koord wordt vastgemaakt aan de ketting die we maakten in de adventstijd.

Bijzonder is het dat het kind van Maria,
Jezus, ons verbindt aan al de namen die wij gehoord hebben.
Al die mensen die geboren zijn
voordat Jezus kwam.
Hij verbindt onze namen met hun namen.


 

terug

Agenda

Gezamenlijke zondagsdienst AFGELAST

19 jul 2020 om 10:00:00 Dorpskerk Hekelingen

Online Kerkdienst

19 jul 2020 om 10:00:00 Kerkdienstgemist

Gezamenlijke zondagsdienst

19 jul 2020 om 10:00:00

Online Kerkdienst

26 jul 2020 om 10:00:00 Kerkdienstgemist

12 maart, Dorpskerk Hekelingen wordt een monument


Donderdag 12 maart worden 6 monumenten toegevoegd aan de gemeente Nissewaard waaronder onze Dorpskerk. In een speciale bijeenkomst in de kerk van 16.00 uur tot 17.00 uur worden de monumenten aangewezen!

10 maart 2020 Ontmoetingsdag


Boerderijen vroeger en nu. Dat was het thema van deze ontmoetingsdag. In het fotoalbum ziet u de foto's van deze plezierige dag!

Sirkelslag Young 2020


Een geweldige avond met de jongeren. Zie het fotoalbum

Sirkelslag 2020


a.s. Vrijdagavond 7 februari is het weer zover. De jongeren gaan interactief de strijd aan met vele andere groepen in het land,  Sirkelslag.

Actie Kerkbalans


Actie Kerkbalans 2020 is weer gestart!!

Foto's rondom de Kerst 2019


In het fotoalbum staan foto's van de afgelopen 6 weken rondom de Kerst.

Laatste zondag kerkelijk jaar 24 november 2019


Een mooie herdenkingsdienst.
Zie het fotoalbum.

Actie schoenendoos


We konden weer 40 schoenendozen afleveren bij het depot in Zuidland. Een mooi resultaat.

Burendag 28 september


Het was een mix van dorpsgenoten en kerkleden die afgelopen burendag een vleermuisdetector konden solderen met s'avonds een echte vleermuizentocht.
Zie het fotoalbum! 

Monumentendag 14 september 2019


Aangenaam verrast door het grote aantal bezoekers over de hele dag kunnen we spreken van een succesvolle dag! Zie het fotoalbum.

Dorpskerk Monument


Afgelopen donderdag 12 maart heeft wethouder Leon Soeterboek de namen bekend gemaakt van de nieuwe 6 gemeentelijke monumenten waaronder onze kerk. In het fotoalbum ziet u de foto's van deze feestelijke bijeenkomst.