PKN
Protestantse Gemeente Hekelingen-Maaswijk
 
Project Advent en Kerst 2013

Project Advent en Kerst 2013

Dit jaar staan voor de adventsperiode de vrouwen uit de geslachtslijst van Jezus, zoals Matteüs die heeft opgetekend, centraal. Een geslachtslijst, zoals Matteüs die geeft, is een lijst van verwekkingen, zoals die ook in het Eerste of Oude Testament regelmatig voorkomt. Gebruikelijk loopt zo’n lijst via de mannen, de verwekkers. Dat er in de lijst van Matteüs vrouwen voorkomen, geeft dan ook een verrassende wending. Het gewone wordt hier doorbroken. Niet alleen door het feit dat er vrouwen genoemd worden, maar ook door deze specifieke vrouwen. Ze hebben lef, durven over bestaande grenzen heen te stappen – letterlijk en figuurlijk. Tegelijkertijd zijn ze menselijk en praktisch. Ze doen wat gedaan moet worden: leven doorgeven, en daarmee toekomst mogelijk maken, toekomst afdwingen soms. De geslachtslijst van Matteüs neemt de historische lijn die uitkomt bij Jozef, de man van Maria. Daaraan voegt hij een nieuwe lijn toe, waar hij schrijft dat Maria zwanger is uit de Heilige Geest. In Maria komen de historische geslachtslijn en de lijn van de Eeuwige die werkt in de geschiedenis van mensen, samen. Zo krijgt zij, als moeder van Jezus een heel bijzondere plaats in deze lijst.

De projectverbeelding: Snoeren en kettingen
In deze adventsperiode en met Kerst staan dus vijf vrouwen uit de geslachtslijst van Jezus centraal. Het project voor Advent en Kerst dat uitgaat van de verhalen over deze vrouwen heeft als titel 'Toekomstlied' , want elke vrouw draagt op haar eigen wijze bij aan het mogelijk maken van toekomst voor het volk. Een toekomst die soms op een onverwachte manier geboren wordt. Elke vrouw is als een kraal aan een ketting, een strofe in een lied. In dit project is niet zomaar gekozen voor het beeld van een draad, een ketting, met daaraan kralen. Niet alleen staan ze voor de familielijn, de geslachtslijn, waaruit uiteindelijk Jezus werd geboren, maar ze staan ook voor vrouwen die weven en spinnen, voor de draad van het leven.In het snoer van de geslachtslijst, zijn Tamar, Rachab, Ruth en Batseba bijzondere, glanzende kralen. In veel tradities maken mensen gebruik van gebedssnoeren als steun bij het reciteren van gebeden. De kralenkettingen die een centrale rol spelen in dit project verwijzen ook daar naar. De verhalen van geloof en leven van al deze mensen, van deze vrouwen in het bijzonder, zijn een inspirerende herinnering en een blijvende steun in ons leven. Een uitdaging om lef te hebben, over grenzen heen te gaan en steeds opnieuw wegen van toekomst te gaan.

Met kerst hebben we het kerstspel 'Toekomst geboren' waarin alle vrouwen nog één keer aan het woord komen. De kinderen delen kralen uit aan de gemeenteleden die zij aan een koord rijgen. Dit koord wordt vastgemaakt aan de ketting die we maakten in de adventstijd.

Bijzonder is het dat het kind van Maria,
Jezus, ons verbindt aan al de namen die wij gehoord hebben.
Al die mensen die geboren zijn
voordat Jezus kwam.
Hij verbindt onze namen met hun namen.


 

terug
 
 
Brei/haakcafe
Donderdag 30 januari is er weer brei/haakcafe.Vanaf 14.00 tot 16.30 uur! Gezellig met elkaar onder het genot van een kopje koffie of thee. U bent van harte welkom!
 
Actie Kerkbalans

Actie Kerkbalans 2020 is weer gestart!!
 
Foto's rondom de Kerst 2019

In het fotoalbum staan foto's van de afgelopen 6 weken rondom de Kerst.
 
Laatste zondag kerkelijk jaar 24 november 2019

Een mooie herdenkingsdienst.
Zie het fotoalbum.
 
Actie schoenendoos

We konden weer 40 schoenendozen afleveren bij het depot in Zuidland. Een mooi resultaat.
 
Burendag 28 september

Het was een mix van dorpsgenoten en kerkleden die afgelopen burendag een vleermuisdetector konden solderen met s'avonds een echte vleermuizentocht.
Zie het fotoalbum! 
 
Monumentendag 14 september 2019

Aangenaam verrast door het grote aantal bezoekers over de hele dag kunnen we spreken van een succesvolle dag! Zie het fotoalbum.
 
Startzondag

Zondag 1 september, een inspirerende en fijne startzondag. Zie de foto's in het fotoalbum. 
 
Fietstocht Hemelvaartsdag 2019

Fietsen met Hemelvaartsdag 2019 en een bezoek aan het boerenbedrijf van de familie Sas. Zie het fotoalbum!
 
AED Actie!

AED trainingen! Zie Fotoalbum.
 
Nieuwe Ambtsdragers

Zondag 26 mei bevestiging 3 nieuwe ambtsdragers, zie ook het fotoalbum!
 
Pasen 2019

Zie het fotoalbum
 
Bootreis naar Willemstad

Foto's van de mooie en fijne boottocht naar Willemstad in het fotoalbum
 
Ontmoetingsdag 12 maart 2019

Foto's van de gezellige/sfeervolle ontmoetingdag vindt u in het fotoalbum
 
Boomsessie

24 februari was onze eerste boomsessie over het beleid en visie voor de toekomst
 
Medioren/Senioren middag 12 februari
Op 12 februari was er weer een medioren
-/seniorenmiddag dit keer in Simonshaven.
Het was wederom een zeer geslaagde middag. Lees verder in het fotoalbum waar ook 2 foto's bijgevoegd zijn!
 
Sirkelslag 2019

Een foto impressie van Sirkelslag 2019. Een spannende en gezellige avond met de jeugd in de ontmoetingsruimte en kerk. Zie het foto album!
 
Kerkbalans 2019

 
Foto's activiteiten

In het foto album vindt u de foto's die gemaakt zijn tijdens de diverse activiteiten in de maand november/december 2018.
 
Programma november/december 2018

De Dorpsvereniging, Togido en de Dorpskerk organiseren in de maanden november en december diverse activiteiten voor de inwoners van Hekelingen en de wijken er omheen. In de agenda vindt u de diverse activiteiten.
 
Kom erbij

Wij organiseren i.s.m. de Dorpsvereniging en Muziekvereniging Togido uit Hekelingen, in de week van 27 september -6 oktober diverse activiteiten, voor gemeenteleden en inwoners van Hekelingen en Simonshaven. Dus "Kom Erbij". Zie voor de activiteiten het kerkblad Het Baken en Groot Nissewaard.
 
Open Monumentendag 8 september

Op zaterdag 8 september bent u van harte welkom in onze kerk om te zien wat er zoal komt kijken voor de erediensten het jaar door! Bij mooi weer kunt u genieten van een kopje koffie of thee onder de eeuwenoude beuken.
 
Pasen 2018

In het fotoalbum vindt u de foto's gemaakt in de diensten rondom Pasen.
 
Lente workshop

Het was weer een gezellige en geslaagde ochtend in de ontmoetingsruimte van onze Dorpskerk. Alle aanwezigen gingen met een mooi Paasbloemstuk tevreden naar huis. Zie ook het fotoalbum!
 
Ouderendag 2018

In het fotoalbum vindt u de foto's van de gezellig verlopen ouderendag 2018 met de geschiedenis van Togido en demonstratie hoe de verschillende muziekinstrumenten werken!
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.