PKN
Protestantse Gemeente Hekelingen-Maaswijk
 
Project Advent en Kerst 2013

Project Advent en Kerst 2013

Dit jaar staan voor de adventsperiode de vrouwen uit de geslachtslijst van Jezus, zoals Matteüs die heeft opgetekend, centraal. Een geslachtslijst, zoals Matteüs die geeft, is een lijst van verwekkingen, zoals die ook in het Eerste of Oude Testament regelmatig voorkomt. Gebruikelijk loopt zo’n lijst via de mannen, de verwekkers. Dat er in de lijst van Matteüs vrouwen voorkomen, geeft dan ook een verrassende wending. Het gewone wordt hier doorbroken. Niet alleen door het feit dat er vrouwen genoemd worden, maar ook door deze specifieke vrouwen. Ze hebben lef, durven over bestaande grenzen heen te stappen – letterlijk en figuurlijk. Tegelijkertijd zijn ze menselijk en praktisch. Ze doen wat gedaan moet worden: leven doorgeven, en daarmee toekomst mogelijk maken, toekomst afdwingen soms. De geslachtslijst van Matteüs neemt de historische lijn die uitkomt bij Jozef, de man van Maria. Daaraan voegt hij een nieuwe lijn toe, waar hij schrijft dat Maria zwanger is uit de Heilige Geest. In Maria komen de historische geslachtslijn en de lijn van de Eeuwige die werkt in de geschiedenis van mensen, samen. Zo krijgt zij, als moeder van Jezus een heel bijzondere plaats in deze lijst.

De projectverbeelding: Snoeren en kettingen
In deze adventsperiode en met Kerst staan dus vijf vrouwen uit de geslachtslijst van Jezus centraal. Het project voor Advent en Kerst dat uitgaat van de verhalen over deze vrouwen heeft als titel 'Toekomstlied' , want elke vrouw draagt op haar eigen wijze bij aan het mogelijk maken van toekomst voor het volk. Een toekomst die soms op een onverwachte manier geboren wordt. Elke vrouw is als een kraal aan een ketting, een strofe in een lied. In dit project is niet zomaar gekozen voor het beeld van een draad, een ketting, met daaraan kralen. Niet alleen staan ze voor de familielijn, de geslachtslijn, waaruit uiteindelijk Jezus werd geboren, maar ze staan ook voor vrouwen die weven en spinnen, voor de draad van het leven.In het snoer van de geslachtslijst, zijn Tamar, Rachab, Ruth en Batseba bijzondere, glanzende kralen. In veel tradities maken mensen gebruik van gebedssnoeren als steun bij het reciteren van gebeden. De kralenkettingen die een centrale rol spelen in dit project verwijzen ook daar naar. De verhalen van geloof en leven van al deze mensen, van deze vrouwen in het bijzonder, zijn een inspirerende herinnering en een blijvende steun in ons leven. Een uitdaging om lef te hebben, over grenzen heen te gaan en steeds opnieuw wegen van toekomst te gaan.

Met kerst hebben we het kerstspel 'Toekomst geboren' waarin alle vrouwen nog één keer aan het woord komen. De kinderen delen kralen uit aan de gemeenteleden die zij aan een koord rijgen. Dit koord wordt vastgemaakt aan de ketting die we maakten in de adventstijd.

Bijzonder is het dat het kind van Maria,
Jezus, ons verbindt aan al de namen die wij gehoord hebben.
Al die mensen die geboren zijn
voordat Jezus kwam.
Hij verbindt onze namen met hun namen.


 

terug
 
 
Kom erbij

Wij organiseren i.s.m. de Dorpsvereniging en Muziekvereniging Togido uit Hekelingen, in de week van 27 september -6 oktober diverse activiteiten, voor gemeenteleden en inwoners van Hekelingen en Simonshaven. Dus "Kom Erbij". Zie voor de activiteiten het kerkblad Het Baken en Groot Nissewaard.
 
Open Monumentendag 8 september

Op zaterdag 8 september bent u van harte welkom in onze kerk om te zien wat er zoal komt kijken voor de erediensten het jaar door! Bij mooi weer kunt u genieten van een kopje koffie of thee onder de eeuwenoude beuken.
 
Pasen 2018

In het fotoalbum vindt u de foto's gemaakt in de diensten rondom Pasen.
 
Lente workshop

Het was weer een gezellige en geslaagde ochtend in de ontmoetingsruimte van onze Dorpskerk. Alle aanwezigen gingen met een mooi Paasbloemstuk tevreden naar huis. Zie ook het fotoalbum!
 
Ouderendag 2018

In het fotoalbum vindt u de foto's van de gezellig verlopen ouderendag 2018 met de geschiedenis van Togido en demonstratie hoe de verschillende muziekinstrumenten werken!
 
Kerst 2017

In het foto album vindt u foto's van diverse activiteiten rondom Kerst 2017.
 
Schoenendozen

In het foto album ziet u de foto's gemaakt in Zuidland waar de 48 schoenendozen gereed gemaakt worden voor transport.
 
Dankdag voor Gewas en Arbeid
Na de gezamenlijke dienst van zondag 5 november, waarin wij samen Dankdag voor Gewas en Arbeid vierden was er een presentatie van de organisatie Wilde Ganzen. Zie ook het foto album.
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.