Veertigdagentijd en Pasen 2015

‘Leven is pelgrimeren, een tijdlang werken aan de levensweg’.

In de weken van de veertigdagentijd gaan we op de weg naar Pasen. Een weg die we in dit project zien als een pelgrimsweg.


Al zo lang er mensen zijn, wordt er ‘gepelgrimeerd’: mensen gaan op weg naar een plaats die voor hen van bijzondere betekenis is. Ze gaan op weg om stil te staan bij wat voor hen belangrijk is. Vaak heeft dat een religieuze
lading. ‘Pelgrim’ komt van het Latijnse woord ‘peregrinus’. Dat betekent: iemand die door de akkers, door de velden komt, iemand die van buiten de stad komt, een vreemdeling. Destijds werd het woord ‘peregrinus’ gebruikt om mensen aan te duiden die van buiten de stad naar Rome kwamen om daar de heiligdommen te bezoeken.
 

Wie als pelgrim op weg gaat, reist anders dan een toerist. Het is een pelgrim er niet per se om te doen onderweg van alles te zien. Het is de pelgrim te doen om de reis zelf. Veel mensen gaan omdat ze op deze manier de tijd willen hebben om eens na te denken over hun leven, over wat belangrijk is voor hen. Lopen of fietsen gaat niet zo snel als met de auto of met het
vliegtuig. Dat geeft rust. Daarom zeggen pelgrims ook wel eens: ‘de weg gaan, is belangrijker dan de bestemming’, of: ‘de weg is het doel’.

In het project voor deze veertigdagentijd beschouwen we de veertigdagentijd als een bezinningstocht, maar ook als een ontdekkingstocht. Er is van alles te horen en te zien in de bijbelverhalen en verhalen van deze tijd. Zo kunnen voor de kinderen, door de verhalen en activiteiten, de veertig dagen naar Pasen echt iets gaan betekenen.
 
 
terug

Agenda

Gezamenlijke zondagsdienst AFGELAST

19 jul 2020 om 10:00:00 Dorpskerk Hekelingen

Online Kerkdienst

19 jul 2020 om 10:00:00 Kerkdienstgemist

Gezamenlijke zondagsdienst

19 jul 2020 om 10:00:00

Online Kerkdienst

26 jul 2020 om 10:00:00 Kerkdienstgemist

12 maart, Dorpskerk Hekelingen wordt een monument


Donderdag 12 maart worden 6 monumenten toegevoegd aan de gemeente Nissewaard waaronder onze Dorpskerk. In een speciale bijeenkomst in de kerk van 16.00 uur tot 17.00 uur worden de monumenten aangewezen!

10 maart 2020 Ontmoetingsdag


Boerderijen vroeger en nu. Dat was het thema van deze ontmoetingsdag. In het fotoalbum ziet u de foto's van deze plezierige dag!

Sirkelslag Young 2020


Een geweldige avond met de jongeren. Zie het fotoalbum

Sirkelslag 2020


a.s. Vrijdagavond 7 februari is het weer zover. De jongeren gaan interactief de strijd aan met vele andere groepen in het land,  Sirkelslag.

Actie Kerkbalans


Actie Kerkbalans 2020 is weer gestart!!

Foto's rondom de Kerst 2019


In het fotoalbum staan foto's van de afgelopen 6 weken rondom de Kerst.

Laatste zondag kerkelijk jaar 24 november 2019


Een mooie herdenkingsdienst.
Zie het fotoalbum.

Actie schoenendoos


We konden weer 40 schoenendozen afleveren bij het depot in Zuidland. Een mooi resultaat.

Burendag 28 september


Het was een mix van dorpsgenoten en kerkleden die afgelopen burendag een vleermuisdetector konden solderen met s'avonds een echte vleermuizentocht.
Zie het fotoalbum! 

Monumentendag 14 september 2019


Aangenaam verrast door het grote aantal bezoekers over de hele dag kunnen we spreken van een succesvolle dag! Zie het fotoalbum.

Dorpskerk Monument


Afgelopen donderdag 12 maart heeft wethouder Leon Soeterboek de namen bekend gemaakt van de nieuwe 6 gemeentelijke monumenten waaronder onze kerk. In het fotoalbum ziet u de foto's van deze feestelijke bijeenkomst.