PKN
Protestantse Gemeente Hekelingen-Maaswijk
 
Geschiedenis

Interieur van de kerk omstreeks 1927
Geschiedenis

Het dorp Hekelingen is gelegen op het Zuid-Hollandse eiland Voorne-Putten en kent een geschiedenis, welke teruggaat tot omstreeks 1300.

De naam “Hekelingen” is waarschijnlijk afgeleid van het woord “heukel”, dat hoger grond betekent en wordt voor het eerste genoemd in de kerkelijke tiendlijst uit 1275-1280. In 1367 was sprake van een zelfstandige parochie Hekelingen en moet de stichting van een parochiekerk voor het jaar 1367 hebben plaatsgevonden. Met de reformatie van 1572 werd de kerk een protestantse kerk en kwam in 1574 de eerste predikant naar Hekelingen. Wegens bouwvalligheid werd op 22 augustus 1847 deze kerk gesloten en werd op 5 juni 1849 toestemming verkregen om een nieuwe kerk te bouwen op de huidige plaats aan de Dorpsstraat, welke op 16 februari 1851 werd ingewijd.
De ingemetselde gevelsteen met de tekst ‘Ezra VI – 16b’: “Zij deden de inwijding van dit huis Gods met vreugde”. Na een restauratie in 1962-1963 kon de gerestaureerde kerk op 5 mei 1963 officieel in gebruik genomen worden.

Tot 1966 was Hekelingen een zelfstandige gemeente, met een eigen gemeentebestuur. In dat jaar is het samengevoegd met de grote buurman Spijkenisse. Voor de toekomst is vastgelegd dat het dorpse karakter van Hekelingen behouden zal blijven en er geografisch een duidelijke scheiding zal zijn tussen dorp en stad. Het dorp Hekelingen zal niet opgaan als wijk in de uitbreidende bebouwing van de stad Spijkenisse!

De kleine Protestantse gemeente Hekelingen-Maaswijk verwelkomt niet alleen de dorpsbewoners uit Hekelingen maar ook bewoners van de Spijkenisser nieuwbouwwijk Maaswijk, een uitbreidingswijk van Spijkenisse, die gebouwd is op het grondgebied van Hekelingen.

Circa 34 jaar geleden is de toenmalige Hervormde gemeente Hekelingen een samenwerkingsverband aangegaan met de Hervormde gemeente Simonshaven-Biert. Beide gemeenten zijn autonoom, vormen sindsdien een combinatie en delen de predikant. Twee gemeenschappen op de grens van stad en land die door dezelfde roeping verbonden zijn.Natuurlijk is grensverkeer mogelijk en vinden ook gemeenteleden uit andere kerkgenootschappen een open deur.

 

 
Kerk Hekelingen 1962

Kerk Hekelingen 1962
 
 
Programma november/december 2018

De Dorpsvereniging, Togido en de Dorpskerk organiseren in de maanden november en december diverse activiteiten voor de inwoners van Hekelingen en de wijken er omheen. In de agenda vindt u de diverse activiteiten.
 
Kom erbij

Wij organiseren i.s.m. de Dorpsvereniging en Muziekvereniging Togido uit Hekelingen, in de week van 27 september -6 oktober diverse activiteiten, voor gemeenteleden en inwoners van Hekelingen en Simonshaven. Dus "Kom Erbij". Zie voor de activiteiten het kerkblad Het Baken en Groot Nissewaard.
 
Open Monumentendag 8 september

Op zaterdag 8 september bent u van harte welkom in onze kerk om te zien wat er zoal komt kijken voor de erediensten het jaar door! Bij mooi weer kunt u genieten van een kopje koffie of thee onder de eeuwenoude beuken.
 
Pasen 2018

In het fotoalbum vindt u de foto's gemaakt in de diensten rondom Pasen.
 
Lente workshop

Het was weer een gezellige en geslaagde ochtend in de ontmoetingsruimte van onze Dorpskerk. Alle aanwezigen gingen met een mooi Paasbloemstuk tevreden naar huis. Zie ook het fotoalbum!
 
Ouderendag 2018

In het fotoalbum vindt u de foto's van de gezellig verlopen ouderendag 2018 met de geschiedenis van Togido en demonstratie hoe de verschillende muziekinstrumenten werken!
 
Kerst 2017

In het foto album vindt u foto's van diverse activiteiten rondom Kerst 2017.
 
Schoenendozen

In het foto album ziet u de foto's gemaakt in Zuidland waar de 48 schoenendozen gereed gemaakt worden voor transport.
 
Dankdag voor Gewas en Arbeid
Na de gezamenlijke dienst van zondag 5 november, waarin wij samen Dankdag voor Gewas en Arbeid vierden was er een presentatie van de organisatie Wilde Ganzen. Zie ook het foto album.
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.