PKN
Protestantse Gemeente Hekelingen-Maaswijk
 
Geschiedenis

Interieur van de kerk omstreeks 1927
Geschiedenis

Het dorp Hekelingen is gelegen op het Zuid-Hollandse eiland Voorne-Putten en kent een geschiedenis, welke teruggaat tot omstreeks 1300.

De naam “Hekelingen” is waarschijnlijk afgeleid van het woord “heukel”, dat hoger grond betekent en wordt voor het eerste genoemd in de kerkelijke tiendlijst uit 1275-1280. In 1367 was sprake van een zelfstandige parochie Hekelingen en moet de stichting van een parochiekerk voor het jaar 1367 hebben plaatsgevonden. Met de reformatie van 1572 werd de kerk een protestantse kerk en kwam in 1574 de eerste predikant naar Hekelingen. Wegens bouwvalligheid werd op 22 augustus 1847 deze kerk gesloten en werd op 5 juni 1849 toestemming verkregen om een nieuwe kerk te bouwen op de huidige plaats aan de Dorpsstraat, welke op 16 februari 1851 werd ingewijd.
De ingemetselde gevelsteen met de tekst ‘Ezra VI – 16b’: “Zij deden de inwijding van dit huis Gods met vreugde”. Na een restauratie in 1962-1963 kon de gerestaureerde kerk op 5 mei 1963 officieel in gebruik genomen worden.

Tot 1966 was Hekelingen een zelfstandige gemeente, met een eigen gemeentebestuur. In dat jaar is het samengevoegd met de grote buurman Spijkenisse. Voor de toekomst is vastgelegd dat het dorpse karakter van Hekelingen behouden zal blijven en er geografisch een duidelijke scheiding zal zijn tussen dorp en stad. Het dorp Hekelingen zal niet opgaan als wijk in de uitbreidende bebouwing van de stad Spijkenisse!

De kleine Protestantse gemeente Hekelingen-Maaswijk verwelkomt niet alleen de dorpsbewoners uit Hekelingen maar ook bewoners van de Spijkenisser nieuwbouwwijk Maaswijk, een uitbreidingswijk van Spijkenisse, die gebouwd is op het grondgebied van Hekelingen.

Circa 34 jaar geleden is de toenmalige Hervormde gemeente Hekelingen een samenwerkingsverband aangegaan met de Hervormde gemeente Simonshaven-Biert. Beide gemeenten zijn autonoom, vormen sindsdien een combinatie en delen de predikant. Twee gemeenschappen op de grens van stad en land die door dezelfde roeping verbonden zijn.Natuurlijk is grensverkeer mogelijk en vinden ook gemeenteleden uit andere kerkgenootschappen een open deur.

 

 
Kerk Hekelingen 1962

Kerk Hekelingen 1962
 
 
Brei/haakcafe
Donderdag 30 januari is er weer brei/haakcafe.Vanaf 14.00 tot 16.30 uur! Gezellig met elkaar onder het genot van een kopje koffie of thee. U bent van harte welkom!
 
Actie Kerkbalans

Actie Kerkbalans 2020 is weer gestart!!
 
Foto's rondom de Kerst 2019

In het fotoalbum staan foto's van de afgelopen 6 weken rondom de Kerst.
 
Laatste zondag kerkelijk jaar 24 november 2019

Een mooie herdenkingsdienst.
Zie het fotoalbum.
 
Actie schoenendoos

We konden weer 40 schoenendozen afleveren bij het depot in Zuidland. Een mooi resultaat.
 
Burendag 28 september

Het was een mix van dorpsgenoten en kerkleden die afgelopen burendag een vleermuisdetector konden solderen met s'avonds een echte vleermuizentocht.
Zie het fotoalbum! 
 
Monumentendag 14 september 2019

Aangenaam verrast door het grote aantal bezoekers over de hele dag kunnen we spreken van een succesvolle dag! Zie het fotoalbum.
 
Startzondag

Zondag 1 september, een inspirerende en fijne startzondag. Zie de foto's in het fotoalbum. 
 
Fietstocht Hemelvaartsdag 2019

Fietsen met Hemelvaartsdag 2019 en een bezoek aan het boerenbedrijf van de familie Sas. Zie het fotoalbum!
 
AED Actie!

AED trainingen! Zie Fotoalbum.
 
Nieuwe Ambtsdragers

Zondag 26 mei bevestiging 3 nieuwe ambtsdragers, zie ook het fotoalbum!
 
Pasen 2019

Zie het fotoalbum
 
Bootreis naar Willemstad

Foto's van de mooie en fijne boottocht naar Willemstad in het fotoalbum
 
Ontmoetingsdag 12 maart 2019

Foto's van de gezellige/sfeervolle ontmoetingdag vindt u in het fotoalbum
 
Boomsessie

24 februari was onze eerste boomsessie over het beleid en visie voor de toekomst
 
Medioren/Senioren middag 12 februari
Op 12 februari was er weer een medioren
-/seniorenmiddag dit keer in Simonshaven.
Het was wederom een zeer geslaagde middag. Lees verder in het fotoalbum waar ook 2 foto's bijgevoegd zijn!
 
Sirkelslag 2019

Een foto impressie van Sirkelslag 2019. Een spannende en gezellige avond met de jeugd in de ontmoetingsruimte en kerk. Zie het foto album!
 
Kerkbalans 2019

 
Foto's activiteiten

In het foto album vindt u de foto's die gemaakt zijn tijdens de diverse activiteiten in de maand november/december 2018.
 
Programma november/december 2018

De Dorpsvereniging, Togido en de Dorpskerk organiseren in de maanden november en december diverse activiteiten voor de inwoners van Hekelingen en de wijken er omheen. In de agenda vindt u de diverse activiteiten.
 
Kom erbij

Wij organiseren i.s.m. de Dorpsvereniging en Muziekvereniging Togido uit Hekelingen, in de week van 27 september -6 oktober diverse activiteiten, voor gemeenteleden en inwoners van Hekelingen en Simonshaven. Dus "Kom Erbij". Zie voor de activiteiten het kerkblad Het Baken en Groot Nissewaard.
 
Open Monumentendag 8 september

Op zaterdag 8 september bent u van harte welkom in onze kerk om te zien wat er zoal komt kijken voor de erediensten het jaar door! Bij mooi weer kunt u genieten van een kopje koffie of thee onder de eeuwenoude beuken.
 
Pasen 2018

In het fotoalbum vindt u de foto's gemaakt in de diensten rondom Pasen.
 
Lente workshop

Het was weer een gezellige en geslaagde ochtend in de ontmoetingsruimte van onze Dorpskerk. Alle aanwezigen gingen met een mooi Paasbloemstuk tevreden naar huis. Zie ook het fotoalbum!
 
Ouderendag 2018

In het fotoalbum vindt u de foto's van de gezellig verlopen ouderendag 2018 met de geschiedenis van Togido en demonstratie hoe de verschillende muziekinstrumenten werken!
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.