PKN
Protestantse Gemeente Hekelingen-Maaswijk
 
Geschiedenis

Interieur van de kerk omstreeks 1927
Geschiedenis

Het dorp Hekelingen is gelegen op het Zuid-Hollandse eiland Voorne-Putten en kent een geschiedenis, welke teruggaat tot omstreeks 1300.

De naam “Hekelingen” is waarschijnlijk afgeleid van het woord “heukel”, dat hoger grond betekent en wordt voor het eerste genoemd in de kerkelijke tiendlijst uit 1275-1280. In 1367 was sprake van een zelfstandige parochie Hekelingen en moet de stichting van een parochiekerk voor het jaar 1367 hebben plaatsgevonden. Met de reformatie van 1572 werd de kerk een protestantse kerk en kwam in 1574 de eerste predikant naar Hekelingen. Wegens bouwvalligheid werd op 22 augustus 1847 deze kerk gesloten en werd op 5 juni 1849 toestemming verkregen om een nieuwe kerk te bouwen op de huidige plaats aan de Dorpsstraat, welke op 16 februari 1851 werd ingewijd.
De ingemetselde gevelsteen met de tekst ‘Ezra VI – 16b’: “Zij deden de inwijding van dit huis Gods met vreugde”. Na een restauratie in 1962-1963 kon de gerestaureerde kerk op 5 mei 1963 officieel in gebruik genomen worden.

Tot 1966 was Hekelingen een zelfstandige gemeente, met een eigen gemeentebestuur. In dat jaar is het samengevoegd met de grote buurman Spijkenisse. Voor de toekomst is vastgelegd dat het dorpse karakter van Hekelingen behouden zal blijven en er geografisch een duidelijke scheiding zal zijn tussen dorp en stad. Het dorp Hekelingen zal niet opgaan als wijk in de uitbreidende bebouwing van de stad Spijkenisse!

De kleine Protestantse gemeente Hekelingen-Maaswijk verwelkomt niet alleen de dorpsbewoners uit Hekelingen maar ook bewoners van de Spijkenisser nieuwbouwwijk Maaswijk, een uitbreidingswijk van Spijkenisse, die gebouwd is op het grondgebied van Hekelingen.

Circa 34 jaar geleden is de toenmalige Hervormde gemeente Hekelingen een samenwerkingsverband aangegaan met de Hervormde gemeente Simonshaven-Biert. Beide gemeenten zijn autonoom, vormen sindsdien een combinatie en delen de predikant. Twee gemeenschappen op de grens van stad en land die door dezelfde roeping verbonden zijn.Natuurlijk is grensverkeer mogelijk en vinden ook gemeenteleden uit andere kerkgenootschappen een open deur.

 

 
Kerk Hekelingen 1962

Kerk Hekelingen 1962
 
 
Dorpskerk Monument

Afgelopen donderdag 12 maart heeft wethouder Leon Soeterboek de namen bekend gemaakt van de nieuwe 6 gemeentelijke monumenten waaronder onze kerk. In het fotoalbum ziet u de foto's van deze feestelijke bijeenkomst.
 
12 maart, Dorpskerk Hekelingen wordt een monument

Donderdag 12 maart worden 6 monumenten toegevoegd aan de gemeente Nissewaard waaronder onze Dorpskerk. In een speciale bijeenkomst in de kerk van 16.00 uur tot 17.00 uur worden de monumenten aangewezen!
 
10 maart 2020 Ontmoetingsdag

Boerderijen vroeger en nu. Dat was het thema van deze ontmoetingsdag. In het fotoalbum ziet u de foto's van deze plezierige dag!
 
Sirkelslag Young 2020

Een geweldige avond met de jongeren. Zie het fotoalbum
 
Sirkelslag 2020

a.s. Vrijdagavond 7 februari is het weer zover. De jongeren gaan interactief de strijd aan met vele andere groepen in het land,  Sirkelslag.
 
Actie Kerkbalans

Actie Kerkbalans 2020 is weer gestart!!
 
Foto's rondom de Kerst 2019

In het fotoalbum staan foto's van de afgelopen 6 weken rondom de Kerst.
 
Laatste zondag kerkelijk jaar 24 november 2019

Een mooie herdenkingsdienst.
Zie het fotoalbum.
 
Actie schoenendoos

We konden weer 40 schoenendozen afleveren bij het depot in Zuidland. Een mooi resultaat.
 
Burendag 28 september

Het was een mix van dorpsgenoten en kerkleden die afgelopen burendag een vleermuisdetector konden solderen met s'avonds een echte vleermuizentocht.
Zie het fotoalbum! 
 
Monumentendag 14 september 2019

Aangenaam verrast door het grote aantal bezoekers over de hele dag kunnen we spreken van een succesvolle dag! Zie het fotoalbum.
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.